Månen har vært gjenstand for mange myter og sagn. Men det er ikke bare i historier at Månen symboliserer noe. Månen brukes også som symbol for mange ulike ting i dag.
- Illustrasjonen til høyre viser det samiske flagget som ble godkjent i 1986. Sirkelen er et sol- og månesymbol, der den blå halv delen representerer Månen. (Wikimedia Commons)
- Illustrasjonen til venstre viser det pakistanske flagget, som har blitt brukt siden 1947. Stjernen skal symbolisere lys og kunnskap. Månen symboliserer fremgang. (Wikimedia Commons)
Flere land der Islam er en stor religion har en månesigd og en eller flere stjerner som symbol i flagget (se flere her). Månesigden har blitt et internasjonalt anerkjent symbol for den islamske tro (f.eks. Røde Kors/Røde Halvmåne), men opphavet er det flere teorier om. De første muslimene hadde ikke et fast symbol eller nasjonalflagg. Mest sannsynligvis kom månesigdsymbolet inn i muslimsk kultur fra det osmanske riket. Da Tyrkerne erobret Konstantinopel (dagens Istanbul) i 1453, adopterte de byflagget som symbol. Det inneholdt en månesigd. Legenden sier at keiseren Osman hadde en drøm der månesigden strakk seg fra en ende til den andre av hans rike, og han tok det som et godt tegn.
I hundrevis av år dekket det osmanske riket den muslimske verdenen. I dag protesterer noen over bruken av månesigden som symbol for muslimene. Det blir hos noen sett på som et gammelt hedensk tyrkisk symbol.
- Illustrasjonen til høyre viser Månen slik den ofte blir gjengitt i barnebøker. (MS Clip Art)
Månen dukker også opp som symbol i hverdagen. Månen kan symbolisere kvinnens menstrasjonssyklus. I barnebøker blir det ofte spilt på historien om mannen i månen, og månen blir gjengitt enten som hel eller som månesigd med ansikt.