duppedings Rask vaseLekefly - BusterMac Mac
Slagord
forsiden
duppedings?
nabaztag
elektriske
plastiske
pyntete
kosete

 

duppedings?

Hva en duppedings er, er ikke enkelt å beskrive eller sette navn på, i følge ordboken. Men for min del er en duppedings noe som pirrer sansene på mange måter. Noen duppedingser er morsomme i funksjon eller form, andre gjør noe som er imponerende eller fascinerende.

Min definisjon av en duppedings inkluderer alt fra det stilrene enkle og små rare pyntegjenstander til plasmakule og IR-termometer. Den omfavner mye forskjellig, men jeg vil likevel argumentere for at utvalget jeg kaller duppedingser har noen felles faktorer. En duppedings har ofte noen uventet med seg, som kan overraske. Det kan være en skjult funksjonalitet eller at den ikke ser helt ut som det man antar det er egentlig skulle se ut som. Et eksempel på dette er Ericofonen. Den var revolusjonerende i form og størrelse, da den kom på markedet på 60-tallet. Med ringeskiven gjemt under og hele telefonen i røret, var den helt ulik alle andre telefoner. Formen er så velballanser at den i mine øyne er både en fryd å se på og å holde. Et annet eksempel på skjult funksjonalitet er noen av tannpirkerholderne jeg har funnet ut at jeg visst nok samler på. Hvor mange ting av samme sort skal man forresten ha for at man må innrømme at man samler? En av tannpirkerholderne gjør tannpirkere til en analogi for spyd, der den står klar til å kaste. En annen viser frem sine tannpirkere når man trekker en kanin ut av en hatt.

Som designet på denne siden antyder, er også mange av mine duppedingser elektriske. Designet på logoen og på siden forøvrig, var ment å etterligne kretser på et kretskort. Mange kaller generelt mobiltelefoner og andre småelektriske varer for duppedingser, men jeg mener at de må fortjene denne tittelen. Gjør den bare som alle andre tilsvarende småsaker gjør, vil jeg ikke nødvendigvis kalle den en duppedings. Logitechs webkamera Sphere kan panorere og rotere og følge ditt ansikt. På sin stilk minner det meg om ekstraøyet R2-D2 sender opp da han havnet i sumpen til Yoda i Star Wars. Webkameraet gjorde noe spesielt, morsomt og til en viss grad funksjonelt – en ekte duppedings. En plasmakule er ikke bare stilig i seg selv, med sine små fargefulle lyn, men om du holder et lysstoffrør i andre hånden, vil lysstoffrøret faktisk lyse opp. En duppedings kan ofte pirre nysgjerrigheten. Og i slike tilfeller som med plasmakulen, eller for eksempel med en dampmaskin, kan duppedingsen gjøre at man ønsker å finne ut hvordan den fungerer.

 

Basilikumgutt Nabaztag Flip Flap E-dog Treape Mr. P. Kanintannpirkerholder Lykketroll Ericofon My Little Pony LEGO-robot English Norsk